Zlomenina dolního konce radia - potíže s hybností palce

Dobrý den, je mi patnáct let a před sedmnácti dny jsem si zlomil dolní konec vřetenní kost (zavřená zlomenina), následovala repozice a zasádrování, které sahá od konečků prstů až k podpaždí. Ruka nebolí, ale zjistil jsem, že nedokážu zcela skrčit palec (ten mám volný) a při skrčení, mě v ruce něco táhne. Je to normální? Odůvodňuji si to tím, že je ruka v sádře a svaly nebo šlachy zakrněly. Předem děkuji, Blažek

Odpověď odborníka:

Je třeba s chirurgem vyloučit tlak sádry a to bez prodlení a provést po těchto dnech přesádrování. Přitom stav zápěstí a hybnost palce zhodnotit. Je třeba mít na mysli, že při úrazu nebyla poškozena jen kost . vřetenní kost, ale i měkké tkáně v okolí, včetně probíhajících nervů k prstům. Pokud tlak sádry stav nevysvětlí je na místě neurologické vyšetření včetně vyšetření EMG, které zjistí průchodnost nervů horní končetiny do periferie. Po úraze zápěstí je hybnost prstů vždy omezena. K úpravě stavu slouží pohybová léčba na rehabilitace, která je vhodná i v době, kdy pacient má ještě sádrový obvaz.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x