Zlomenina horní končetiny

Dobrý den, můj pětiletý vnouček si na konci června zlomil ve školce levou ručičku nad zápěstím - obě kosti, jedna zlomená jakoby do V a druhá také ne rovně, dle lékařů to je škaredá zlomenina. Podotýkám, že je levák, takže je to jeho "pravá" ruka. Zlomeninu mu napravovali v anestézii, dostal na týden dlahu, po rentgenu sádru. Po dvou týdnech šel opět na rentgen, kde se zjistilo, že se kosti pohnuly. Tentokrát mu to napravovali opět v anestézii, ale pod rentgenem a dali mu tam titanový prut, aby kosti opět neuhnuly. Takže dostal opět na týden dlahu a zítra jde zase na rentgen a na kontrolu, zda je vše v pořádku. Po dotazu, za jak dlouho mu budou vytahovat ten titanový prut, jeden lékař řekl, že za 3 týdny a další, že za 2-3 měsíce. Zajímalo by mne, jak to vlastně je, jak dlouho by tam správně ten prut měl být, neboť odpovědi obou lékařů se značně liší. A také proč mu tam ten prut nedali hned, když viděli jak je ta zlomenina špatná a že to asi jen tak neudrží. Zbytečně měl navíc jak anestézii, tak rentgeny, což pro tak malé dítě určitě moc dobré není. Za odbornou odpověď moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vynětí prutu je obvykle po 6 - 8 týdnech,záleží na rtg snímku. Postup je obvyklý, při první narovnání je snaha nedávat kovový materiál, protože jak vidíte, dítě čeká ještě jedna operace a to vynětí kovu. Proto se primárně kovy dávají jen v situacích kdy je to nezbytně nutné. Záleží na přímém posouzení lékaře během operace

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x