Zlomenina hrudního obratle

Dobrý večer, měla bych na Vás prosbu. Naše babička (60 let) se léčí se zlomeným obratlem (první hrudní), chtěla bych se zeptat, zda může spát na anatomickém polštáři, jestli jí to nějak neublíží. Zatím se léčí týden, může ležet nebo stát s korzetem. Tak bychom jí chtěli takový polštář koupit na Vánoce, ale nevíme, zda je pro ni vhodný. Děkuji moc za informace Blanka

Odpověď odborníka:

Pokud předpokládáme, že se jedná o kompresivní zlomeninu těla obratle , nebylo uvedeno,což je nejčastější zlomenina, musí být podložení hlavy polštářem, jen zcela nevysoké, kde nedojde k přehnanému ohnutí krční pateře Krční pateř musí být téměř v rovině s pateří hrudní. Zlomenina 1. hrudního obratle je místo méně časté zlomeniny. Postupně jistě podložení hlavy se bude zvyšovat, ale v tom směru čím méně, tím lépe. Po 3 měsících bude moci mít polštář postupně zcela běžně. Vzhledem k poranění 1. hrudního obratle je jistě i konsultace s ortopedem, který zná diagnozu a typ zlomeniny na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: