Zlomenina klíční kosti

Dobrý den, Před pěti dny jsem si zlomil při fotbale klíční kost. Dle lékařské zprávy se jedná o zlomeninu bez dislokaci fragmentů, na kterou jsem dostal ortézu OR2A. Dnes jsem byl na kontrolním rentgenu u kterého mě vyšetřoval jiný lékař než při hospitalizaci. V porovnání s rtg snímkem z doby úrazu byla kost v místě zlomu viditelně pohlá směrem nahoru o řádově 2cm, kde tvořila tupý úhel. Bylo mi řečeno, že tohle ještě není na operaci, že tu bych podstoupil až kdyby se kosti oddělily a že mám pouze dál pokračovat v používání ortézy. Chci se tedy zeptat, jestli je při hojení normální, že se kost v místě zlomu ohýbá nebo jestli je něco špatně a měl bych vyhledat pomoc u jiného lékaře. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jistě je ideální, když zlomenina je bez dislokace zcela a v ose stejné jako druhý klíček. Na druhé straně je třeba říci, že u mladých lidí se klíček hojí velmi dobře a nevelký posun, pokud jsou úlomky v dotyku, se dobře zhojí, svalek zlomeninu zalije a postupně se kost přestaví. Pacient má jistou dobu patrné zduření v oblasti zlomeniny, zbytnělý svalek, zduření se ale postupně ztrácí. Nemocný alespoň nemá jizvu. Pokud je to možné dávám přednost neoperační léčbě. Znehybnění musí být ale pevné a opakovaně po 5 ti dnech kontrolované.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: