Zlomenina klíční kosti

Dobrý den. Již před více než čtyřmi týdny jsem si pádem z koně zlomila pravou klíční kost. Na pohotovosti mi byla panem doktorem srovnána do přijatelné pozice a zafixována osmičkou. Na kontrole za pár dní však byla patrná dislokace: zkrácení o více než 2 cm a úlomky nejsou v kontaktu o asi 0,5 cm. Bylo mi doporučeno operativní řešení, avšak v nemocnici mě poslali domů. S doporučením k operaci mě do jiné nemocnice poslal i další chirurg za týden, avšak výsledek stejný. "Sroste to." Na kontrole po 4 týdnech po úrazu nebyla na rtg vidět žádná změna, ač by po této době prý již měly být zmámky srůstu pozorovatelné. Lékař kroutil hlavou, že se operace měla provést hned, ale po takovéto době se prý již nedělá. Jsem tedy nadále v osmičce, za 2 týdny další kontrola. Ráda bych se zeptala, s čím ještě tento problém může souviset? Předpokládám, že v 18 letech by měla být regenerační schopnost dobrá a jídelníček také problémem není. Mám strach z možnosti tvorby pakloubu... Jak dlouho v mém případě může ještě léčba konzervativním způsobem trvat? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Naprostá většina zlomenin klíčku se dobře zhojí, pokud je alespoň minimálně únosný kontakt fragmenzů.. Krevní výron zlomeniny je jistým púředpokladem tvorby vazivového a posléze kostního svalku. Přdnosti konservativy je, že nebude žádná jizva v oblasti pod krkem , klíček navíc jeví u mladých lidí velkou schopnost k remodelaci kosti. Tvorba pakloubu je vyjímečná i když možná. Domnívám se, že se nyní vytváří vazivový svalekj a v nejbližší době, cca do 6 ti týdnů po zlomenině, bude i svalek kostní. Klíček se takto zhojí skutečně téměř vždy. Jinak dle doporučení chirurga.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x