Zlomenina kľúčnej kosti

Dobrý deň. V auguste 2011 som si pri páde zlomil pravú kľúčnu kosť. Lekári mi kosť zafixovali železnou dlahou. Po necelom roku sa nejavili žiadne komplikácie pri zrastaní kosti. Mal som pocit, že je všetko v poriadku a tak som sa rozhodol dlahu v máji 2012 po konzultácii s lekárom vybrať. Mesiac po druhej operácii (v júni 2012) som s batohom na pleciach dvihol ťažší kufor a pocítil som pichnutie. Kosť bola nanovo zlomená. Po tretej operácii v krajskej nemocnici mi lekár oznámil, že kosť nebola takmer vôbec zrastená, hovoril o pseudoartróze. Tentokrát mi bola kosť zafixovaná pomocou Kirschnerovho drôtu. "RTG snímka po spongioplastike a osteosyntéze kľúčnej kosti s vytvoreným kalusom, takmer zhojená PSA". Na jeseň 2012 mi bol v lokálnej anestéze Kirsch. drôt vybraný a na následnej kontrole na jar tohoto roku mi lekár oznámil, že kosť je pekne zrastená. Aj ja ako laik som na RTG snímke nevidel pôvodnú lokalizáciu zlomeniny. Aj po roku po tretej operácii však občas pociťujem bolesti v oblasti zlomeniny pri bežných činnostiach ako je ľahšia manuálna práca, kosenie trávy, behanie, bicyklovanie, a pod. (nielen pri zmene počasia). Na pravom boku nespávam, lebo je to nepríjemné, celkovo sa stále šetrím, veľmi ťažké veci už radšej nedvíham, batoh sa na plece bojím zavesiť. Prosím Vás, je tu šanca, že bolesti prejdú? Po prvej operácie som takéto bolesti nemal. Ako študenta ma v lete čaká manuálna práca a po skúsenostiach spred dvoch rokov, kedy mi lekári povedali, že je všetko v poriadku, mám obavy či to kosť vydrží. Mám sa stále šetriť, alebo mám bez obáv pracovať aj cez bolesť? Dochádza aj po roku k určitej prestavbe v mieste dvojnásobnej zlomeniny a kosť pevnie? Ďakujem pekne.

Odpověď odborníka:

Zlomenina klíčku u mladýchl idíá se většinou hojí velmi rychle a bez nbásledků. Pokud je operace dosáhne se anatomické postavení, ale hojení je zdlouhavější. Pokud se objeví pakloub většinou se stav řeší operací s přiložením kovové dlahy na kost pro dosažení pevné fixace. Pokud je pakloub nyní zhojen, postupně byste mohl pravé rameno zvykle zatěžovat, dosud bych byl , ale opatrný s nárazy na rameno jako jsou klíky, údery do ramene, box.Zhojení vyžaduje většěinou až 2 roky určitých mechanických ohledů. Pokud by byla potíž vhodné ortopedické vyšetření včetně vyšetření CT.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: