Zlomenina kotníku

Dobrý den, 9.8. 2013 večer jsem měla úraz fraktura hlezna trimall. s dorzální luxací v tibiotalárním kloubu dx. Následující den operace (dlaha P V, 2x drát, malleol. šr. s podložkou). Operační průběh nekomplikovaný. Na RTG hladké zhojení (denzitometrie byla v pořádku). Následovala 6 týdnů SF včetně následujícího pobytu na RHC (je rozdíl, když chodím v pevných botách nebo na boso. Již přes týden jsem bez berlí. RHC je náročná (není to jen o kotníku, ale i o celém chodidle a nácviku chůze). První dotaz: je reálný po novém roce jít do práce - pracuji jako zdravotní sestra na JIP, nebo raději počkat, abych si příliš nezhmoždila kotník a další hojení by trvalo déle? Podle čeho bych se měla řídit? Vím, že definitivní rozhodnutí je na mě. Druhý dotaz: Na začátku února půjdu na kontrolu vč. RTG hlezna. Při pozitivním výsledku je reálné vynětí kovu po půl roce tzn, plán by byl na konci března, začátek dubna? Není to riskantní (já bych raději než na podzim)? Kdy je možný nástup do práce po výkonu? Děkuji moc za vyčerpávající odpověď. Věra Kaslová

Odpověď odborníka:

Nástup do zaměstnání při zvyklém průběhu dle vašeho předpokladu patrně možný, po posouzení stavu hlezna a jeho hybnosti a případných potížích. Pokud se jedná o fixaci syndemozy, tedy příčný šroub fixující fibulu k tibii, takovýto šroub se opdstraní již po 4 měsících. Zbytek kovu zhuba do 1 roku dle stavu vidličky hlezna a zhojené zlomeniny. Pokud by stav byl velmi příznivý je možno zvažovat odstranění kovu již v měsíci dubnu. Podrobně podle nálezu klinického a rtg sdělí váš chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: