Zlomenina krčku stehení kosti

Vážený pane profesore. Moc vás prosím o radu. Měla jsem 10 a půl roku když po pádu ze schodů jsem si zlomila krček kosti stehenní. Dva dny jsem čekala ve Zlíneské nemocnici než mě operovali. Velmi mě i moji rodinu mrzí že jako dítě mě neposlali na dětské oddělení do Brna k vám, nebo na jinné specializované pracoviště, nemusela jsem možná tahle dopadnout. Již to bude na podzim 2 roky a já pořád chodím o francouzských holích, mám poloviční zátěž, protože strašně kulhám. Jsem málo pohyblivá, brzy mám tu nohu unavenou a začínám přibývat na váze. Vloni mě maminka s babičkou zařídily lázně v Luži-Košumberku. Tam mě řekli že jsem měla málo a špatnou rehabilitaci, že jsem měla přijet hned po operaci. Ve zdravotní kartě mám napsanou tuto diagnozu: zlomenina krčku femuru vlevo-os poté asi za 4 měsíce rozvoj nekrosy hlavice femuru s výraznou nerovností. Pohyb velmi omezen všemi směry. Ztuhlost kyčle klin. flekse 0-30, Drehman, velmi špatně mobilní. Mám hrozný strach co bude dál a moje maminka s babičkou taky. Mají mě samou a velmi se o mě bojí a jsou nešťastné. Proto vás prosím poraďte mě co se dá stím dělat. Budu mít v září 12 a půl roku a ještě pořád rostu. Bylo by nějaké řešení jak to spravit abych nemusela v budoucnu mít umělý kloub? Prosím vás proto o radu protože vím že jste nejlepší a velmi pečlivý. Poraďte mi 1. jakým způsobem by se mi ten kloub dal zachránit, 2. kdy? jestli teď nebo až přestanu růst, 3. a kde by bylo to specializované pracoviště kde by mi to pomohly zpravit když už jsem si s tím tolik vytrpěla. Moc bych si přála zas chodit bez berlí jako dřív, běhat s kamarádkama a jezdit na kole. Jste naše jediná záchrana. Velmi se těším na vaši odpověď jestli mám naději ten kloub nějakým způsobem zachránit. Za vaši odpověď které si budu velice vážit vám mnohokrát srdečně děkuji. Z úctou Eliška ze Zlína

Odpověď odborníka:

Pokud je vám opravdu 12 a půl roku napsala jste velmi krásný a výstižný dopis. Zlomenina krčku kosti stehenní je vždy zlomenina pro pacienta náročná. U vás mohlo dojít i k nedoikrevnosti hlavice krčku kosti stehenní, která se u mladých může následkem poruchy cévního zásobení objevit. Pod hlavicí je růstová ploténka, která je na poškození citlivá a k nálezu přispívá. Vyjádření k další léčbě a předpovědi je opravdu potřeba znát nejen stav pacienta, stav kýčle, ale především životnost hlavice , což se zjišťuje řadou vyšetření. U mladých má hlavice tendenci revitalizace, úsilí k obnovení celistvosti, někdy s defektem, ale většinou zcela bez postižení. V péči byste měla být na dětské ortopedii, pokračovat v rehabilitaci, opakovat lázeňskou léčbu pro děti. Zkušený ortoped vás přes toto stadium s přihlédnutím ke všem skutečnostem převede. Pacienta a jeho stav je třeba znát velmi konkretně a podrobně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: