Zlomenina l1

Dobrý den, pane doktore, Dne 8.12. jsem si při pádu z koně zlomila L1 obratel. Jelikož to byl pátek, čekala jsem do pondělka, než bude v nemocnici RHB sestra, jen ona nasazuje korzet. 2 dny ležení bez fixace. V den nasazení korzetu mi bylo řečeno, že ho mám nosit jen při vstávání a chůzi (WC), jinak jen ležet. Od 12.12. jsem doma, režim dodržuji. Poslední 4 dny nosím korzet pořád, jak mi bylo sděleno přáteli, kteří měli obdobné zlomeniny a také konzervativní léčbu. Tyto dva názory jsou v rozporu a nevím tedy, který si vybrat. Od té doby, co mám korzet 23 hodin denně, se mi motá hlava. V leže, při změně polohy, pořád. Nevím, jestli situaci přisoudit právě korzetu nebo třeba i menstruaci, která je právě také ony 4 dny. Také jsem se ptala, zda-li mohu provádět alespoň nějaké cviky v leže, už nyní po 2 týdnech cítím, jak mi svalstvo totálně ochabuje a nedovedu si představit, jak to bude vypadat po 2 měsících ležení. Jsem sportovně založená a už ležení je pro mě trest, natož představa, jak asi budu dohánět ztracenou fyzičku a jak mám pak trup udržet, když nebudu mít žádný svalový korzet. Prosím tedy o váš názor na cvičení, kdy pak začít s RHB a jak nosit korzet - pořád nebo jen při chůzi a stání. Předem moc děkuji za Vaš odpovědi a přeji hezké a klidné svátky bez úrazů.

Odpověď odborníka:

Co ve vašem dotazu chybí je diagnoza. Nevím o jakou zlomeninu se jedná. Zda těla obratle, jeho výběžku, další údaje o tvaru a typu zlomeniny.. Ale to, že jste doma, máte korset je předpokladem, že se patrně jedná o kompresivní zlomeninu těla obratle, kde také záleží na tom nakolik je obratlové tělo stlačeno. Dříve se přikládal sádrový korset v záklonu pateře, s korsetem pacient po 3 dnech bez potíží se pohyboval. Později byla funkční léčba jen na tvrdém podloženém lůžku, vypoodložena byla bederní část pateře polštářem nebo prostěradlem, bez korsetu a nemocný hojně cvičil, nyní spíše plastový korset. Podstata korsetu je, že zanraňuje ohnutí pateře dopředu a tím opětnému ztlačování těla obratle.Tedy pokud nevím diagnozu dbejte rady lékaře, při vertikální poloze jistě korset , na lůžku vypodloženou bedernéí pateř nevelkou peřinkou nebo složeným prostěrdlem. Podle rady lékaře by bylo dobré se obrátit na rehabilitační ambulanci a zde rehabilitaci bederního a břišního svalstva zahájit a podle instruktáže cvičit i doma. Dále podle kontrolních chirurgických vyšetření na které jste jistě pozvaná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: