Zlomenina malíčku

Dobrý den, 25.5. jsem si zlomil malíček. Závěr od doktora je napsán - Fr. phal. prox. digiti minimi l. dx A diagnoza je S6260 Malíček jsem měl v sádrové dlaze,po čtyřech týdnech mi jí sundali a mám rehabilitovat doma,je to v pořádku,zhojeno v dobrém postavení. Je normální,že úplně nenarovnám poslední článek malíčku? A mám ho stále nateklý,brání mi to tak v úplném hýbání prstu,nevím,jak dlouho trvá ta rehabilitace. A zda je to normální,že to mám stále nateklé. Děkuji David

Odpověď odborníka:

Při fixaci v sádře se často stává, že po sundání přetrvává otok a je omezen pohyb i v jiném kloubu než v blízkosti zlomeniny. Myslím, že sádru máte sundanou cca 14dní, to je ještě brzy na vymizení otoku. Můžete zkusit malíček střídavě máčet v teplé a studené vodě nebo jen studenou lázeň ke zmírnění otoku. V kompenzačních pomůckách se dá koupit prstýnek z pružiny, kterým se masírují oteklé prsty. Dobrou rehabilitací je i modelování z plastelíny, hlíny, zadělávání těsta rukama apod. Při jakékoli činnosti se snažte vždy zapojit i malíček, nevynechávejte jej. Z volně prodejných léků mírní otoky tablety Aescinu ( užívá se 3x1, max. 1měsíc) nebo Lioton gel. Pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: