Zlomenina nohy

Před 17-ti dny jsem si zlomila nohu v kotníku (šikmá fraktura fibuly W-B, bez dislokace). Týden jsem měla nohu fixovanou v sádrové dlaze, nyní týden v cirk. sádře. Týden jsem si píchala Zibor 3500, poté mi v nemocnici napsali Fraxiparine 5700. Bohužel za 10 dní odjíždím na dovolenou (na 14 dní k moři autem - dlouhá cesta). Chtěla bych se ošetřujícího lékaře zeptat na možnost lehké plastové sádry, nebo ortézy. Máte prosím nějaké doporučení? Je mi jasné, že se budu muset celou dovolenou spolehnout na francouzské hole. Chtěla bych se zeptat, zda i při ředění krve injekcemi v teple stoupá riziko tromózy, a zda by kvůli případným otokům nebylo vhodnější mít možnost nohu povolit - což klasická sádra neumožňuje. Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Nejdříve se vyjádřím k ředění krve, což je jasně dané. Rozhodně při dlouhé cestě a této diagnoze ředit krev i nadále. Je jedno, jestli budete mít injekce s názvem Zibor, Fraxiparin, Clexan, ale rozhodně bych je stále aplikovala i za cenu, že vám je už nebudou moci napsat a budete si je muset hradit sama (jsou zde určitá pravidla pojišťovny, za jakých injekce hradí a za jakých ne). Možná, že vám to ještě vyjde na úhradu pojišťovny, řekne vám váš ošetřující lékař. Co se týká další otázky, tak zde není odpověď jednoznačná, ne u všech úrazů je plastová sádra vhodná. Rovněž nejen cesta je riziková ohledně dlouhého znehybnění končetiny, ale i několika hodinové poskakování na francouzských berlích není pro hojení správné. Záleží, jaký typ dovolené máte, jestli odpočinkový, nebo spíše více poznávací. Rozhodně i na dovolené by měl být spíše klidový režim jako je doma. Co se týká zpevnění, řešte přímo s ošetřujícím lékařem.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: