Zlomenina obratle a těhotenství

Dobry den, mam jeden takový větší problém.. vlastne nevim, zda ho napsat sem,či na gynekologii.. 19.6. jsem si pádem z koně zlomila obratel L1, jde o kompresní zlomeninu, mám 4 týdny jen ležet. Ale pred týdnem jsem zjistila, že jsem s největší pravděpodobnosti těhotná, k oplodnení mělo dojit 17.6. Ale nevim, co teď, bude moct těhotenství proběhnout, nebo by byl vzhledem k tomu obratli vhodný potrat? Je mi 20, nejde mi teď o nic jineho než se vratit do zdravého života a s trochou moznosti i ke sportu. Myslíte si mám o interupci uvažovat? Take je tu samozřejmě problém s rtg a ct, které mě jeste čeká... A další věc s tim související, nevím zda mi na ni odpovíte,ale zkusim to.Totiž nemam sveho gynekologa (jednoduše kvuli castemu stehovani v poslednich 4letech) a chtěla bych tedy vědět jestli mi všechna vyšetření mohou udělat v nemocnici ten den při kontrole, vzhledem k tomu, že se nemohu hybat, když o to pozadám? Moc děkuji předem za jakoukoli odpověď.

Odpověď odborníka:

Určitě se poraďte i s gynekologem. Hojení páteře těhotenství vadit nemusí. Jde o to, jakou zlomeninu jste utrpěla. Z jakého vyšetření se to zjistilo? V připadě potřeby lze provést MR. Jeho závadnost v těhotenství není prokázána. CT je vlastně několikanásobně silnější RTG. Hojení jednoduché zlomeniny trvá tři až šest měsíců v první fázi, do plné zátěže se doporučuje po půl roce v dobré kondici a po roce pro ostatní. Největší roli ale hraje charakter poranění obratle.
Ideální postup - domluvit se s tím, kdo zjistil Vaši zlomeninu a s gynekologem.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x