Zlomenina palce

Dobrý den, před 8 dny se mi stal úraz. Spadla mi petangová koule na palec u nohy. Na druhý den mi otekla celá noha a tvořil se hematom zejména na spodní části palce. Došlápnout na palec bylo velmi bolestivé. Šla jsem k lékaři, kde mi udělali RTG snímek. Oznámili mi, že mám zlomeninu distálního článku palce. Udělali mi náplasťovou fixaci palce. Od lékaře jsem byla poučena o klidovém režimu, došlapovat pouze na patu po dobu 3 týdnů. Samozřejmě ledovat, popřipadě analgetika a elevace. Doktor mi také řekl, že další kontrola a výměna fixace ob týden u mého praktického lékaře. Dnes jsem tedy po týdnu od úrazu navštívila svého praktického lékaře a odevzdala mu zprávu z úrazovky. Fixaci mi oddělal a již znova nezafixoval a nechal mi palec jen tak volně. Dokonce se mě zeptal, zda na palec již došlapuji. Palec mám stále oteklý a dokonce se mi začíná tvořit i hematom pod nehtem. Mám strach, že mi ještě budou muset strhávat nehet. Jen se chci zeptat, jestli je normální nepostupovat tak, jak je psáno v lékařské zprávě z úrazovky. Jde mi hlavně o to, abych pak do budoucna neměla s palcem problémy kvůli krátkodobé fixaci. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Poslední článek palce se i tak zahojí, jistě je vhodnější opakovaně palec fixovat a umožnit kosti rychlejší zhojení. Zašel bych na konrolu na chirurgii, doplnil znehybnění palce a ošetřil snad existující krevní výron pod nehtem, ošetření se provede vytvořením malého okénka v nehtu, kterým krev bude odstraněna. Jinak nebezpečí , že krevní výron zhnisá. Palec dále odlehčovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy
Koronarografie
Články: Koronarografie
Koronarografie patří mezi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Onkologické vyšetření
Články: Onkologické vyšetření
Onkologické vyšetření je...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: