Zlomenina pažní kosti

Po operačním zákroku mám v celé pažní kosti hřeb, který je nad zlomeninou v rameni fixován ke kosti šroubem, pod zlomeninou pak šrouby dvěma. Přesto cítím, že se kost vůči sobě pohybují a to jak na zkrut, tak do boku. Dle mého soudu je to i o několik mm. Mám obavy, že pokud se kosti vůči sobě takto pohybují, nemůže probíhat optimální srůst. Lékař, který mě operoval tvrdí, že to je normální. Není v mých silách zajistit ruce, i když je fixována dlahou, takový klid, aby k žádnému pohybu kostí nedošlo. Pohyb kostí zaznamenávám i při běžných pohybech těla - při sedu, ulehnutí a pod.

Odpověď odborníka:

Příčné šrouby zajišťují omezení rotačních pohybu obou fragmenů vůči sobě. Čím je linie zlomeniny výše směrem k rameni tím je nebezpečí nezhojení i při třeba nevelkých rotačních pohybech menší. Vytvoření pakloubu v místě takovéto zlomeniny je vzácné i bez operační fixace, hojením třeba jen v závěsu předloktí. Chybou by bylo končetinou nepohybovat, na rehabilitaci necvičit, samozřejmě záleží na typu zlomeniny a délce od operace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: