Zlomenina předloktí bez hematomu a silné bolesti ?

Dobrý den. Před pár dny jsem upadla na ruku. Protože ruka lehce otekla a taky při doteku a určitých pohybech bolela, zašla sem si k lékaři. Pan doktor mi udělal rentgen a následně se mě zeptal, jestli jsem někdy měla zlomenou ruku. Když jsem se ptala proč, ukázal mi rentgen, kdy při pozici ruky dlaní vzhůru byla vidět jako by podélně naštíplá kost - v délce asi 1/3 kosti. Při pozici ruky postavené podélně - malíčkem dolů ale nebylo vidět nic. Takže to uzavřel s tím, že to asi zlomené nebude, protože nemám ruku výrazně opuchlou, bez modřiny a mohu s ní hýbat. Nicméně ruka mi stále jako by trne a při použití elastického obinadla jako by nepříjemně cítím šlachy při jakémkoliv pohybu. Pan doktor si myslí, že byla spíše chyba na rentgenu. Ptám se tedy - je možné, aby měl rentgen vadu, která by způsobila mylný dojem zlomeniny? A je možné abych měla kost opravdu naštíplou, ikdyž s rukou můžu hýbat, nemám tam modřinu a netrpím silnými bolestmi? Děkuji

Odpověď odborníka:

Na rtg snímku může být kaz, který je ale ihned patrný. Pokud by byla kost někdy dříve postižená spíše by byla patrná určitá změna konfigurace kosti svalkem. Rozšíření kosti, změna osy atp. I kdyby se jednalo o infrakci, naštípnutí, musela by být bolest končetiny, otok ani omezení hybnosti být nemusí. V těchto případech se obvykle postupuje tak, že se stav léčí a provede se do 10 dní nový, kontrolní snímek, což bych vám doporučoval.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: