Zlomenina th 12 a iv. metakarpu pravé ruky

Dobrý den, v září minulého roku jsem po pádu z kola prodělal kompresní zlomeninu Th 12 (s následnou operací - fixace TH 11 - L1) a zlomeninou VI. metakarpu pravé ruky (následná operace - zavedeny 3 šroubky). Chtěl bych se zeptat, zda bych si měl nechat kovový materiál (snad titan) z těla vyjmout nebo ho tam ponechat. Nebude mít zavedená fixace vliv na celkovou funkčnost páteře nebo naopak, bude částečně poškozený obratel plnit zcela svou funkci? A co u zlomeniny metakarpu? Je vhodné vyndat šroubky z těla? Přece jenom se jedná o cizí materiál v těle? Nebude v místě zavedení šroubků kost méně pevná nebo více náchylná ke zlomeninám? U zlomeniny metakarpu i fixace páteře nebude kov (snad titan) v těle dělat problém při eventuálním budoucím vyšetření magnetickou rezonancí? Nebo je třeba se na věc dívat z jiného úhlu pohledu? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne David

Odpověď odborníka:

Zastávám názor, že pokud je možné měl by se kovový materiál z těla vždy odstranit. Odstranění kovového materiálu z horní končetiny je jednoduché, ovory se rychle zacelí. U pateře je třeba zhodnocení stavu fixace i zlomeniny obratle. Pokud se jednalo o nekomplikovanou kompresivní frakturu se stabilizací neměl by ani zde po 12-18 měsících od operace být problém s odstraněním. Odstranění má naopak příznivý vliv na úpravu statiky a dynamiky celé pateře. Posoudí stav ale váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x