Zlomenina zanártní kosti v metatarsu, bez dislokace

Dobrý den, dne 15.11.2014 mi byla diagnostikována zlomenina zanártní kosti V metatarsu bez dislokace. Dostala jsem nechodící sádru na týden + berle, s tím, že mi za týden dali chodíci sádru na 4 týdny. Čekala jsem, že mi také po týdnu na kontrole udělají znova RTG, ale doktor tvrdí, že zlomenina není komplikovaná, tak mně na žádné RTG neposlal. Je tohle klasický postup ? Protože jsem slyšela, že ve většině případech se RTG děla vždycky týden po úrazu. A ještě jsem se chtěla zeptat zda snímky RTG jsou vždycky udělané opačně (zrcadlově) ? Protože mám zlomenou zánartní kost na levé noze, a snímek který jsem viděla, jako by byl udělaný z pravé nohy. Děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Milá Nino, pokud máte nedislokovanou zlomeninu a měla jste týden nechodící sádru, je opravdu malá pravděpodobost, že by se nález změnil. Můžete se zeptat při další kontrole, RTG snímek by měl být jistě udělán před sundáním chodící sádry. Čtení v RTG snímcích přísluší lékařům, pohled na končetinu v případě snímku nohy je jakoby shora. Ale v horním rohu RTG snímku je označení P či L končetina a sama nejlépe víte, kterou nohu Vám snímkovali a kde Vás to nejvíce bolelo - V.metatarz je na malíkové straně. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x