Zlomenina zevního kotníku

Dobrý den je mi 20 let a před 3 dny jsem si po pádu poranil pravý zevní kotník. Bolestivost menší než při běžném výronu. Na druhý den po RTG a návštěvy lékaře : "pr. kotník : mohutný optok, hematoma bolestivost nad apexem zev. kotníku chuze omezena, achilšlacha je volná,pevná nebolestivá RTG hlezna vpravo: sups.drobná amriginální abrubce zev. kotníku abrithio pargionalis apcisi maleoli extendri l. dx. sadrová fixace, ale pac. odmítá a volíme tedy ortézu na dobu 4 tydnu poučen o vhodnsti a ev. prob." Odmítl jsem sádrovou fixaci z důvodu výkonu povolání a taky z důvodu ne tak velké bolestivosti .. Dostal jsem tedy kotníkovou ortézu s výstuhy po stranách, je poměrně pevná. Chůze mne bolí jen trochu avšak snažím se minimálně tenhle týden chodit jen po bytě. Berle jsem nedostal. Chci se zeptat co přesně tedy s kotníkem mám ( zprávě od lékaře bohužel nerozumím), jak velký problém je nemít kotník v sádře,ale pouze v ortéze a jak můžu kotník zatěžovat. Případně jaké je riziko špatného srůstu a jaké by byly následky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Kostní srůst bude jistě bez problémů, jedná se o zlomeninu špičky zevního kotníku. Zřejmě závažnější je porušení fixačních vazů hlezna, kterou jsou buď přetaženy, nebo spíše natrženy nebo dokonce některý vaz může být porušen zcela, což je výjimečné. Značný otok hlezna se zlomeninou svědčí o větším násilí, které se takto v natržení hlezna projevilo. Nejvhodnějši je aplikovat skutečně chodící sádru, která umožní hleznu klid a zhojení vazů bez následků, ortéza je méně spolehlivá i když i tak lze. Pokud není fixace, znehybnění, dostatečně dlouhé a úplné je zde nebezpečí budoucí nestability hlezna.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: