Zlomeniny kotníků

Dobry den, pane doktore, dne 16.6.2016 jsem spadla z kone a utrpela zlomeniny obou kotniku. Oba mam po operaci. Leva noha je "lepsi" , na rentgenove karte uvedeno frakrura vnitrniho kotniku a odlomeni zadni hrany tibie bez dislokace. Spraveno dvema srouby, planovane vyndani je 26.7.. Na prave noze je dle CT a RTG kominutivni fraktura talu s destrukci kloubnich ploch s tibii i s patni kosti. Jeden z hlavnich fragmentu dislokovan fibularne o 15 mm a rotovan o 180 stupnu, zbaven vyzivy. Operativne sesroubovano ctyrmi srouby. Pane doktore, jake mam vyhlidky? Opravdu mi hrozi trvala invalidita? A jak budou probihat rehabilitace v pripade obou zlomenych kotniku zaroven? Budu schopna se nekdy zaclenit zpet do normalniho zivota? Behat, lyzovat...? Pro rychlejsi uzdraveni beru Wobenzym, snad to nejsou vyhozene penize. Predem Vam moc dekuji za odpoved a preji krasny den. Veronika

Odpověď odborníka:

Levá dolní končetina v hleznu se jistě zhojí rychle a bez následků. Na pravé dolní končetině je závažnější poranění, které atakuje 2 klouby hlezna, hlezenný kloub a kloub pod ním, jedná se tedy o nitrokloubní poranění. Rychlé ošetření a zřejmě řádné uvedení fragmentů do správného postavení dává předpoklad vyplnění možných defektů svalkem. Dostatečně dlouhé znehybnění s brzkou snímací dlahou a započetím pohybové a fyzikální léčby na rehabilitaci přináší dalí možnosti léčby. U mladého člověka jsou předpoklady příznivé. Každá nitrokloubní zlomenina nemá jednoznačnou předpověď a může přinést omezení hybnbosti. Dbejte pokynů operatéra, rehabilitačního lékaře, fyzioterapeuta, po instruktáži hojně cvičte i doma.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: