Zlomeny bedrovy stavec l1

Dobry den prajem. Pred 4 tyzdnami som utrpel zlomeninu bedroveho stavca L1. Diagnoza - S32 - Fract. corp. vert. L1 (do 1/3) cum abruptio marg. ant. sup. 25 dni som bez vstavania prelezal v nemocnici, potom mi spravili kontrolny RTG, ktory potvrdil korektne zrastanie stavca, a tak ma prepustili do domacej liecby. Doma tiez zvacsa iba lezim, pri chodzi pouzivam korzet, ale iba tak maximalne na WC alebo pri jedeni. Inak sa snazim iba lezat, ako mi kazali. Na kontrolu idem az o 9 tyzdnov od urazu. A tak sa chcem spytat, ci by sa mi mohlo pohorsit, kebyze viac chodim, samozrejme bez nejakej namahy ci sedenia? Je tato diagnoza zavazna, popr. bude to mat nejake nasledky, ako neskorsiu bolest chrbtice, alebo nie 100% ohybnost? Chcel by som tiez vediet, ci je podla Vas potrebne si stale pichat Fragmin (vcelicky) po dobu tych 9 tyzdnov? Dokedy sa takato zlomenina zrasta, a dokedy budem zhruba na PN? Mozem bez problemov chodit po schodoch? Je naozaj potrebne dodrziavat tento kludovy rezim az 9 tyzdnov, bez zbytocnej chodze? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Injkece jistě ano. Komprese bederního obratle o l/3 snížení přední části patří ke stabilním zlomeninám pateře. Korset je zde proto, aby bylo zabráněno ohnutí pacienta dopředu , aby se komprese nezvyšovala a obratel tak měl dost času na zhojení. Po této dobe s korsetem je možno chorit zcela přiměřeně. Následky by neměly být při zvyklém průběhu žádné. Občasná bolestivost by po půl roce měla ustat zcela, korset je vhodný na dobu až 3 měsíců podle nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
operacia bedrovych stavcov L1-3 | Od: JanoS | 3.4.2014 10:21
Dobry den pred 7rokmy som utrpel kompresnu zlomeninu bedrovych stavcov L1-3,nasledne som bol operovany a teraz mam skrutky v stavcoch.Pred mesiacom som zacal mat velke bolesti,neviete mi poradit ci sa niekedy vyberaju tie skrutky.Na poslednej kontrole pred 5rokmy mi doktor povedal ze extrakcia nieje nutna.Dakujem za radu
reagovat
re:operacia bedrovych stavcov L1-3 | Od: Poradna uLékaře.cz | 3.4.2014 10:55
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosíme Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila jej přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat. Děkujeme
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Články: Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Hlavní rizikové faktory...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nachlazené miminko: zmírněte rýmu a usnadněte mu dýchání
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: