Zlomený kotník, rtg patrná linie lomu

Děkuji za odpověď - bohužel jsem se ale nedozvěděla to, nač jsem se ptala - vím, že léčba i hojení jsou v pořádku, ale zajímá mne, proč? - dokud je trošku vidět lomná linie a kost tedy není úplně zpevněna, smím chodit jen s malou zátěží - o berlích, co by mohla běžná chůze způsobit?, zda to něčemu brání, nebo zda jde jen o opatrnost lékaře - třeba strach z možnosti chybného šlápnutí, nebo má omezení jiný racionální důvod? děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud po jisté době je ještě patrná lomná linie zlomenina na rtg, neměla zlomenina dostatek klidu k prostavění zlomeniny. Lomné linie zlomenin také bývají i delší dobu patrné prostým pohledem na snímek, ale při užití zvětšovacího skla je velmi často patrné prostavění liínie. jemným svalkem , svalek vazivový se postupně mineralizuje a tím se linie jakoby fotoopticky zaceluje i když prakticky bývá pevná. Důležité u těchto zlomenina je postavení hlezna, správnost vidličky vnitřního a zevního kotníku a pevnost vidličky a její nerozšíření. Jen při operavdu protrahovaném hojení je třeba pomýšlet na poruchu tvorby svalku nebo mineralizace. Měkkou ortézu doporučuji i když se zlomeniny při dobrém postavení a umístění zlomeniny často zahojily prostým elastikem. Rehabiloitace s fyzikální léčbou je užitečná. Pokud potřebujete přesněji, položte prosím otázku.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: