Žloutenka

Dobrý den, po jak dlouhé době od rizika si mám nechat udělat testy na žloutenku A, B a C aby výsledky byly spolehlivé? Proti žloutence typu B jsem byl sice před půl rokem očkován, ale stejně bych si na ni raději pro svůj klid udělal test také, může to očkování nějak ovlivnit výsledek testu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Hepatitida typu A je onemocnění sice nepříjemné,ale ne nebezpečné-nepřechází do chronického stavu,význam má spíš těžší průběh/zvracení,průjem../,pokud by pokazil dovolenou do risikových destinací.Tady testování na přítomnost protilátek praktický význam nemá/jedině snad tehdy,kdybyste uvažoval o očkování proti této nemoci,abyste zbytečně neinvestoval do vakcíny,pokud byste měl již protilátky přirozeně získané proděláním infekce../Pokud jste byl proti hepatitidě B kompletně proočkován,měl byste mít dostatečnou hladinu ochranných protilátek.Tím byste tedy měl být před infekcí chráněn.Existují sice osoby,které nevytvářejí protilátky po aplikaci očkovací látky,ale pak postrádá smysl i jejich stanovení pro diagnostické účely/tzv.non respondeři/.Pokud by zde bylo risiko onemocnění reálné,bylo by zapotřebí provést jiné stanovení,jistě po konsultaci s lékařem.Otázka nákazy hepatitidou C je složitější,často se zdroj nepodaří určit,proto i doporučení nějakého vhodného termínu je iluzorní/někdy jde o "náhodné"nálezy u osob v rámci předoperačního vyšetření nebo při hledání příčiny zvýšených jaterních testů../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: