Žloutenka

Dobrý den je mi 40 let a před týdnem jsem si píchl o jehlu neznámého původu.Byl jsem na očkování proti hepatitidě typu B a na krvi.Mohl bych se zeptat za jak dlouho budu mít výsledky na hepatitidu B,C a HIV a jsou nějaká opatření,které bych měl dodržovat,abych případně někoho z rodiny a okolí nenakazil? Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Pane Pavle. Na dotaz již odpovídali kolegové, takže jen opakování - výsledky z krve obdržíte za několik dnů, ale vzhledem k inkubačním dobám hepatitid i HIV se zatím z těchto prvních testů nedozvíte, zda jsme mohl být nakažen, je potřeba provést kontrolní testy s odstupem. Ovšem zdůrazňuji, že riziko přenosu hepatitdy B, C i HIV při bodnutí o neznámou jehlu je obecně velmi nízké a to i v případě, že jehla byla skutečně použita nakaženou osobou. Relativně největší nebezpečí je u hepatitidy B, proti které ale zase účinně chrání včasné očkování, které jste již zahájil. Takže se nebojte. Ohledně opatření vůči okolí - mimo běžné hygieny je vhodné navíc do ověření negativity kontrolních testů používat při pohlavním styku kondom.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x