Žloutenka a,b

Dobrý den, prosím o odpověď ,dcera žije s partnerem, který prodělal žloutenku A nebo B a mononukleozu, má žlutá belma. Je dcera nějak ohrožena na zdraví při sexu a spol. žití?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žlutenka A a mononukleoza je infekční pouze jako akutní onemocnění, tj.pokud ji partner pouze prodělal a nyní je zdráv, infekční není. Žloutenka B je neinfekční pouze v klidovém stadiu, ale to lze určit pouze z odběru krve. Pro dceru by bylo bezpečnější se při pohlavním styku chránit kondomem a především se proti žloutence B a případně i A nechat očkovat. Pokud má partner žlutá bělma, může mít zvýšenou hladinu billirubinu v krvi, což může, ale nemusí na akutní nebo chronické poškození jater třeba žloutenkou (přesněji hepatitdou) ukazovat. Bylo by třeba to blíže vyšetřit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: