Žloutenka b,c

Nevím, zda můj dotaz není paranoidní, ale přesto se zeptám. V jednom kempu jsem zkoušel střelbu z luku a na ruce jsem se poranil o tětivu - švihla mě do ruky blízko oblasti "ohybu" ruky. Bylo mi řečeno, že se toto stává hodně lidem. Mám tedy obavu, vzhledem k tomu, že luk používalo přede mnou hodně lidí a že někteří z nich se možná také poranili, že na tětivě mohla být nějaká infikovaná krev a dostat se tak do mého krevního oběhu. Dále se také bojím toho, že ihned po tom, co jsem se poranil mi nasadili na dané místo chránič, který se přitiskl na ránu. Mám obavy, že na chrániči mohla být také infikovaná krev. Ránu jsem si ihned bohužel neopláchl. Je zde velké riziko přenosu žloutenky B nebo C? Jak nad tím stále přemýšlím, nemůžu se zbavit představy, že to je teoreticky stejný případ jako poranění injekční stříkačkou. Doporučila byste v tomto případě testování? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Žloutenkové viry na vzduchu a zvláště na slunci velmi rychle ztrácejí svoji životaschopnost a tedy i nakažlivost. V tomto případě bych se nákazy neobávala.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: