Žloutenka c podruhé

Dobrý den, velice si Vaší poradny vážím, ale dnes jsem dostal odpověď, která mě spíš měla vystrašit, než doopravdy zodpovědět můj dotaz. Byla to tato otázka a odpověď: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/zloutenka-c-a-oralni-sex-101915 Mám sklony k úzkostem, připadám si že dalším testem budu jen krmit svůj zbytečný strach a už se fakt stydím jít si po třetí za poslední 3 měsíce nechat brát krev, protože jsem si našel další nemoc na internetu. Pro klid na duši, jsem to chtěl jen slyšet/číst od odborníka přímo. Chtěl jsem si jen potvrdit, co už jsem četl vícekrát i zde a to že orální sex žloutenku c nepřenáší. Přímo na Vaší poradně jste to psali například tady: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare-projekt/mel-by-jsem-dotaz-ohledne-17-2164 a tady: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare-projekt/mel-by-jsem-dotaz-chtel-bych-se-17-1593 Akorát, že tam není nikdo podepsaný. To samé podrobněji jsem četl například od těchto dvou zahraničních lékařů/univerzitních odborníků: http://www.medhelp.org/posts/STDs/oral-hep-c-risk/show/1754224 http://www.medhelp.org/posts/STDs/Hep-C-Oral-Sex/show/969159 Jediné, kde se automaticky dočítám, že orální sex je riziko a musím se nechat testovat, jsou lifestylové magazíny psané kdo ví kým a informace čerpali kdo ví kde. Myslel, jsem si, že už jsem si to v hlavě srovnal a přestanu si hledat možná rizika sám na vlastní pěst. Jenže ta dnešní odpověď mě rozhodila. Tak je to doopravdy? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Myslím,že se zbytečně stresujete. je faktem,že nejsou žádné důkazy o možném přenosu infekce nepatitidy C líbáním, objímáním, kýcháním, kašláním, vodou, potravinami, společným nádobím nebo sklenicemi nebo jinými podobnými způsoby, které nejsou provázeny kontaktem s krví.Psal jsem vám, že přenos je krevními tekutinami takže není příliš velká pravděpodobnost k nákaze došlo,ale podle epidemiologů zůstává u významné části infikovaných cesta přenosu infekce neznámá. Podle velkých zahraničních statistik je to v 10-30% případů . Rada aby jste se nechat pro jistotu testoval vyplynula jen z toho, do jaké míry vás tato situace stresuje když i po několika letech o tom uvažujete, Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: