Žloutenka typu a

Chtěla bych se Vás zeptat, zda-li je možné, že mám žloutenku. U nás na škole se vyskytla infekce (žloutenka typu A), ale nakažená nebyla v mé třídě. Bohužel je u nás ve třídě dívka, která s ní přišla do styku a je možné, že byla také nakažena, výsledky testů se ale dozvíme až za pár dní. Dnes ráno jsem se probudila s bolestí hlavy, rýmou a bolestí v krku. Na netu jsem se dočetla, že se žloutenka projevuje také jako chřipka. Chuť k jídlu mám a střevní potíže nemám. Je tedy možné, že jsem se mohla nakazit? Není mi nějak hodně špatně. Co byste potom tedy doporučovala? Zajít k lékaři? Nerada bych onemocněla na letní prázdniny, navíc mi to může zkazit už nakažené děvče z naší třídy, kvůli kterému bychom museli být celá třída v karanténě. Ve 2 letech jsem byla očkována Twinrixem, tři dávky, na žádné jiné přeočkování jsem potom nebyla (teď je mi 14 let). Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Kláro, bolest v krku, bolest hlavy a rýma nepatří mezi příznaky žloutenky (bude se jednat pravděpodobně o nějaké virové onemocnění). Pokud jste byla očkována Twinrixem, nákazy žloutenkou A se bát nemusíte, protože se předpokládá po očkování doživotní imunita (nebo minimálně 20 let).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x