Zloutenka typu c

Dobry den, Moje matka ma chronickou hepatitidu typu C. Ja jsem byla poslana na rutinni odber krve kde me bylo zjistene vysoke ALT - ctyrnasobne. Ja nikdy jsem nepila, nekourila a zadne drogy nikdy nebrala. Nasledne byla proveden test na hepatitidu typu C ktery je negativni. S matkou mam velice obtizny vztah a pred peti tydny me napadla a poskrabala. Mela jsem tak od skrabancu zaschlou krev na jedne pazi. Je mozne dostat timto zpusobem hepatitidu typu C? Po peti tydnech od styku jsou testy negativni, ale porad me to vrta hlavou, ze jestlize je inkubacni doba od jednoho mesice az do 160 dnu tak se to muze prokazat pozdeji. Stydim se situaci vysvetlit obvodnimu lekari - ze me matka fyzicky napadla. Prosim o radu. Je mozne, ze se me zloutenka prokaze pozdeji jestli pri napadeni doslo k nakaze? Dekuji mnohokrat za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Leono. Nějak z Vašeho dotazu nevyplývá, zda bylo vysoké ALT zjištěno až po útoku, nebo před ním. Pokud až po něm, pak je jistě velice důležité, abyste tento závažný fakt sdělila svému ošetřujícímu lékaři! Je to sice málo pravděpodobné, že by Vás matka takto nakazila, ale pravděpodobnost tu je. Protilátkové "okno", čili stav, kdy jsou protilátky ještě negativní, avšak jedinec již může být nakažen, je u hepatitidy C velmi dlouhé. Avšak existují jiné vyšetřovací metody, které by žloutenku prokázat mohly i v tomto stadiu. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: