Žloutenka typu e

Dobrý den, jsem v 17 tt a tento týden jsem navštívila svou kamarádku. Dala jsem si u ni oběd a nápoj. Řekla mi, že před měsícem ji zjistili žloutenku typu E z masa. Myslela jsem, že to není nakažlive, ale po přečtení několika článku jsem zjistila, že asi je. Strávila jsem s ni cca 5 hodin . Mam se obávat nákazy? Mohla jsem to od ni dostat třeba dotykem nebo z jídla a pití, ktere připravovala? Doporučujete, abych si raději nechala udělat také testy a za jak dlouhou dobu asi? Jak dlouho je takový člověk infekcni? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano, nákaza je v tomto případě možná (přenos se děje kontaminovanou vodou a potravinami), i když ve vašem případě málo pravděpodobná vzhledem k uplynutí 1 měsíce od zjištění infekce u kamarádky. Inkubační doba se pohybuje do cca 8 týdnů, ale doba nakažlivosti infikované osoby není známa. Pokud se u vás projeví příznaky jako žluté zabarvení kůže a sklér, tmavá moč, světlá stolice, nechutenství, nevolnost, zvracení nebo horečka, navštivte praktického lékaře, aby provedl příslušné testy.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: