Žlučník

Dobrý den, manžel je po operaci žlučníku. Chtěla bych se zeptat, jestli je hned druhý den dobré dávat najíst (Polévka) ? Hodně ho bolí břicho po jídle, dostal i horečky(je stále v nemocnici a proto se na vas obracim) . Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zatěžování stravou se liší podle zvyklostí pracoviště a podle stavu pacienta. Dokonce na pracovištích jednodenní chirurgie odcházíte domů ještě týž den večer, či druhý den ráno, ale to asi není váš případ. Nicméně u nekomplikované laparoskopické operace, pokud pacient nezvrací, či nemá pocit na zvracení, je první den polévka běžným jídlem, druhý den kaše, třetí den nemastná žlučníková dieta, na které pacient odchází domů. U otevřené operace se postupuje pomaleji. Jestliže pacient dietu netoleruje ( bolí ho břicho, zvrací ), je nutné vyloučit pooperační komplikaci a se zátěží stravou postupovat pomaleji.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Specializace: Chirurgie, koloproktologie, gastroskopie a kolonoskopie, laparoskopie
Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: