Žlučník

Dobrý den, kojím 2měsíční miminko a chytla mě žlučníková kolika. Našli mi kamínky ve žlučníku, tak mi doporučili jíst dietní jídla a pravidelnost v jídle. Po 2týdnech mě to chytlo znovu, tentokrát jsem i 2xzvracela, vždy mi zežloutne břicho a už jsem docela i zhubla. Jím málo, bojím se něco sníst, protože mám obavy, že mě to chytne znovu. Kvůli miminku (kojení ) se mi na operaci nechce.Ale ty bolesti jsou velice nepříjemné, mám i strach že díky malému přísunu potravin přijdu o mléko. Mám jít na operaci? Já bych chtěla stále kojit a nevím jestli by mi to v nemocnici umožnili :-(. Nebo myslíte že by stačilo, kdybych začala pořádně jíst vhodná jídla a bolesti by přestali? Děkuji za odpověd, hezký den.

Odpověď odborníka:

Záleží na tom o jak velké kaménky se jedná, pokud jsou malé, jsou nebezpečí z jejich dalšího pohybu do společného žlučovodu větší. Mohou způsobit zhoršení průchodnosti společného žlučovodu a mohou dráždit i slinivku břišní a případně se spolupodílet na vzniku akutního zánětu slinivky břišní. Podle toho, že jste malé nažloutnutí měla se asi operaci nevyhnete. Jednoznačnou rozhodnost k operaci jistě poněkud komplikuje to, že jste těsně po porodu, a že kojíte. Zkusit postupovat bez operace, dietou, dostatkem tekutin lze zkusit, ale pokud by se potíže objevily znovu a mohou být i intensivnější , případně i se zmíněnými komplikacemi, tak potom je operace na místě. Nejlépe byste situaci probrala s lékařem asi chirurgem, který vás na podrobnější vyšetření žlučníku odeslal.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: