Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník prostornější, vakovitého tvaru s esovitým průběhem infundiubula vytvářející až zn.pseudoseptace, v lumen v oblasti telě a fundu jsou patrná sedimentujici hyperecha průměru 2-6 mm s dorsálním stíněním, žlučové cesty jsou štíhlé. Pamkreas v oblasti hlavy 21mm. (Dále normální nález na ostatních orgánech, volná tekutina paravesikálně ani v Douglasu neprokázána...) Lékařka na sonu říkala, že mám zvláštní tvar žlučníku, jakoby pokroucený, a doporučuje odstranění kamínků, nebo dokonce celého žlučníku. Jsem po dvou porodech (druhý před 15 měsíci), tak jestli se tam mohl žlučník potom takle "srovnat "? Mám občas nadýmání, ale nic vážného, spíše po pečivu, a pobolívá mě už pár měsíců v pravém podžebří a jak jsem hubená, nahmatám si pod a mezi žebry vpravo dole nějaký útvar, když zatlačím, pohybují se tam - nevím, jestli je takle měkké to poslední volné žebro? Nutno dodat, že mě celkově bolí i záda, podél páteře od lopatek (více pravá) až po bedra a hrudník, více večer. I při menší námaze se zadýchávám a pořád pokašlávám, resp.mě to dráždí ke kašli. Záda mám docela hrbatá, může být pokašlávání od hrudníku? Jinak nemocná nejsem, ale tohle mě už značně omezuje, hlavně když mám 3leté a roční dítě. Praktický lékař ještě výsledky ze sona neviděl (co se týče žlučníku), problémy s dýcháním a žebry/zády svedl na psychiku, ale nemyslím, že bych byla nějak ve stresu, bolesti a pobolívání opravdu mám. Jinak jsem hubená, obě děti jsem kojila přes rok, mám 50kg, 169cm, žebra jsou mi vidět a všechno pod nimi cítím, když se "špatně" předkloním. Předem děkuji za názor, hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den Johano, co se týče toho útvaru vpravo pod žebry, který dokážete vyhmatat, teoreticky by se mohlo jednat právě o onen zmíněný žlučník, pobolí-vá li Vás tato oblast, doporučím Vám, stejně jako paní doktorka na ultrazvuku, jeho operační odstranění. Tento tvar žlučníku můžete mít již od narození a máte pravdu, je také možné, že se jeho uložení mohlo změnit i po 2 těhotenstvích, zvláště pokud jste po nich hodně zhubla. Avšak ty kamínky ve žlučníku by Vás mohly v budoucnu zlobit a způsobovat problémy, tak Vám doporučím celý problém zkonzultovat s Vašim praktickým lékařem a naplánovat laparoskopické odstranění žlučníku. Co se týče bolesti zad, režim se dvěma malými dětmi jistě není jednoduchý a Vaše páteř dá se říci trpí neustálým nošením, přenášením a pohybem v předklonu atd., pokud se to však za poslední dobu zhoršilo, nebo máte pochybnosti o těchto bolestech, nechte si cestou praktika udělat rentgen části páteře, která Vás nejvíce zlobí, např. bederní páteře, nebo se nechte vyšetřit na specializovaném neurologickém oddělení. Co se týče pokašlávání, pokud nejste nemocná, nastydlá atd..napadá mě tzv. Gastroezofageální reflux, zkuste se o tomto problému zmínit před Vašim praktikem a uvidíte, zda Vás odešle na Gastroskopii, nebo zda provede tzv. terapeutický pokus s inhibitorem protonové pumpy. S přáním pěkného dne, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: