Žlučníková dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu při žlučníkové dietě (žlučníkové kameny) jíst červenou loupanou čočku. Je to luštěnina, ale dočetla jsem se že nenadýmá. Děkuji za odpověď S pozdravem Eva Špačková

Odpověď odborníka:

Co nejíst? zelí i kvašená, fazole, hrách, čočka, kapusta, staré kedlubny, houby, okurky - ovoce i kompoty se zrníčky – maliny, jahody, rybíz, borůvky, ostružiny, ostružiny, angrešt, meloun, hrušky, hrozny, rozinky, ale i ořechy, mandle, mák - mastné vepřové maso, kachna, husa, salámy, škvarky, slanina, klobásy, mastné ryby, vnitřnosti, uzeniny, smažené masa a smažené potraviny, majonézy... To jsou doporučení při žlučníkovém onemocnění. Je to vždy velmi individuální, vyzkoušejte sama, které potraviny je třeba nezbytně vyloučit a které vám nedělají žádný problém. Hlavní je korigovat množství!!! Pravdou je, že čočka je velmi kvalitní potravina, která obsahuje hodně vlákniny, minerálů, stopových prvků, je zdrojem rostlinné bílkoviny..Červená čočka je opravdu k zažívání šetrnější, určitě bych ji vyzkoušela. Jak jsem řekla,je to vždy velmi individuální. záleží na velikosti porce a určitě ji nepolévejte tukem a nejezte s uzeným masem nebo klobásou, jak je v českém stravování zvykem.

MUDr. Hana Ferdinandová
MUDr. Hana Ferdinandová

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Soukromá praxe - MUDr. Hana Ferdinandová

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: