Žlučníkové kameny

Dobrý den už více jak měsíc u mě přetrvávají silné bolesti břicha v epigastriu.Po jakémkoliv teplém jídle mám silné kolikové bolesti,které přetrvávají v odpoledních hod.i večer po cca 4 hod.Vše vyzvracím a mám průjem.V sobotu večer jsem byla akutně převezena do nemocnice.Tam mi zjistili,že mám větší množství kamenů a písku.Také že mám silný zánět žlučníku.Dostala jsem Augmentin 1 tab.po 8 hod a na případnou bolest Algefin po 20 kap.Bylo mi řečeno,že je to s obezity nebo z prudkého hubnutí a ze stresu.Já nikdy nejedla cholesterové jídla a obezitu jsem měla v rámci nadváhy cca.20 kg.Ty jsem zhubnula během 2 let trochu za pomocí volně prodávaného léku na stolici.Jedná se mi o to,že mi pan doktor navrhnul hned operaci vyjmutí žlučníku po vyléčení zánětu.Bylo mi řečeno,že dnes když se rozdrtí kameny a vyloučí ven tak se mohou objevit nové a stále dokola,že by pro mě byla nejlepší operace v mém případě bolestivých kolik.Dále mám napsáno,Rtg:bez PP,bez známek poruchy pasáže,Sonografie:Cholecystitus s cholecystolithiasou.Hopotonie ledvinné pánvičky vlevo,Diagnosa:Cholecystitis ac.Tak bych se chtěla ještě poradit než se rozhodnu dát svolení na operaci,jestli by v mém případě byla jiná alternativa než operace.Anebo jestli to mám už v tak pokročilém stádiu,že ta operace je pro mě důležitá a vysvobozující od bolestí a jíst teplou stravu.Děkuji předem za Vaší odpověď.S pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, informace, které Vám lékař poskytl jsou správné. Odstraněním samotných kaménků se nic nevyřeší, příčina - tedy nemocný, špatně funkční žlučník a žluč by zůstala - a kameny se vytvoří znovu - zkoušelo se to takto v minulosti. Operace samozřejmě není nezbytná, ale je pravděpodobné, že se obtíže budou opakovat, záněty také a jsou i další a podstatně nebezpečnější komplikace. Z toho důvodu by bylo rozumné žlučník odoperovat. V dnešní době je standardní postup miniinvazivní - laparoskopicky, který je pro pacienta podstatně šetrnější a zkracuje dobu pobytu v nemocnici na několik málo dnů ( 2-4 ).

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x