Žlučníkové kameny

Dobrý den, je mi 24 let a asi před 2 lety mi našli zlucnikove kameny. Zacaly mi delat problémy asi před rokem. K lekari jsem sla ale pani doktorka me poslala hned na operaci a nic mi k tomu nerekla. Na operaci jsem zatím nesla. Mam strach, cetla jsem, ze spousta lidi ma problémy i po operaci. Chtěla jsem se zeptat na par otázek a tím se alespoň trochu uklidnit. Je to mozne v tak mladem veku? Zlucnik preci k necemu slouží? Proc bychom ho jinak měli. Jsem mlada, rada bych se pak normalne stravovala (jedla co chci). Vim samozrejme, ze hned po operaci to mozne není. Nejsem obezni jsem hubena a drobna. Ale jidlo mam rada, nerada bych se v zivote pak nejak omezovala. Mela jsem bolesti asi 5 krat s delsim odstupem (naposled sest mesicu), Nyní mě to chytlo 3 za sebou. Prisla jsem na to, ze mi pomaha se vyzvracet a vypit sklenku teple vody se lzickou soli. Bolíva me to i na leve strane, muze jit uz o zanet slinivky? Moc prosim o zodpovezeni mých otázek, o uklidneni, ze nemusim mit z operace strach a muj život bude plnohodnotny. A také jestli delam dobře s tou teplou vodou a jestli není mozne, ze uz mam zanet i ve slinivce. Strasne moc Vám předem dekuji, moc mi to pomuze.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte potíže, operace by byla vhodná. Zánět slinivky nemáte. Spousta lidí po operaci problémy nemá, Je to možné v tak mladém věku. Zlučník slouží jako zásobárna žluči, která slouží k trávení tuků.Pokud sníte něco tučného, žlučník se stáhne a vyplaví větší množství žluče, abyste nálož tuků strávila.Pokud jej nemáte a sníte něco hodně tučného,dostanete průjem, protože zásobárna - žlučník - chybí.Normální stravu drtivá většina lidí po operaci toleruje normálně.Pokud si žlučník s kamínky necháte, můžete mít opakovaně bolesti, pokud jsou kamínky drobné, mohou vycestovat žlučovodem a ucpat vývod ze slinivky, pak teprve dojde k životu nebezpečnému podráždění slinivky. S teplou vodou si vyvoláte zvracení, zbavíte se jídla, které drážní žlučník k sekreci, sice to může fungovat, ale nic to neřeší. Operace se bát nemusíte, samozřejmě každý zákrok má rizika, ale plánovaná operace u jinak zdravého člověka má rizika minimální , na rozdíl od možného zánětu slinivky, Zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: