Žlučníkové kameny

Dobrý den, ptám se ohledně zdravotního stavu mého dědečka, je mu 72 let, a od letošního léta ztrácí na váze (momentálně má necelých 50 kg...vždy byl spíše drobné postavy, ale teď už je hubený opravdu hodně) trpí nechutenstvím, prý se cítí "plný" Donutili jsme ho běhat po doktorech, zjistili mu, že má nízký tlak (ráno má 99 na 60.Přitom bere prášky na vysoký tlak, pan doktor mu řekl, ať ty prášky bere stále - nechápu) dále že má nějaký zánět žaludku - na to dostal prášky a dále že má žlučníkové kameny. Nyní má jít do nemocnice, kde mu doktor navrhne nejlepší druh léčby. Každopádně můj dotaz: Doktoři tvrdí, že úbytek váhy nemá se žlučníkovými kameny nic společného. Nemáte tip, čím by to tedy mohlo být? Hodně se o něj bojím, kouří 50 let, ale rakovina se přece pozná z krve, že?

Odpověď odborníka:

Martine,příčiny hubnutí mohou být velmi pestré a rakovina mezi nimi zaujímá významné místo. Bohužel z krve vždy poznat nejde, máte na mysli jistě stanovení nádorových markerů, ale ty jsou v četných případech negativní. Co se týče vysokého krevního tlaku, tak je celkem přirozené, že při ztrátě váhy dojde často k normalizaci hodnot a s tím by se měla upravit i medikace. To, že má dědeček nízký tlak mu jistě na chuti k jídlu a celkové síle nijak nepřidá! Takže ano, trvejte na úpravě medikace. Pokud je dědeček kuřák, pak jistě byla provedena základní vyšetření - minimálně rtg hrudníku. Dále vyšetření tlustého střeva - minimálně hemokult, lépe koloskopie. Ultrazvuk břicha už asi proběhl, když přišli na ty kameny, ty jako příčina hubnutí se mi příliš nezdají. Pokud se vyloučí rakovina nutno mít jasno, zda mu dobře funguje štítná žláza?, nemá depresi?, má dobře udělaný a funkční chrup?, nemá v poslední době problémy s pamětí?, mohlo by se jednat i o nastupující demenci. Držím palce, at se přijde na to , kde je zakopaný pes.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: