Žlučníkové kameny

Tatínkovi po vyléčení zánětu slinivky(lehké zvracení a zežloutnutí) způsobené žlučníkovými kameny doporučeno odstranění žlučníku.Je mu 81let,trvale užívá warfarin,internista hodnotí operaci jako střední riziko.Je tato operace v tomto věku nutná a jaká je pravděpodobnost opakování zánětu slinivky? Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená Milado, pravděpodobnost opakování biliární pankreatitidy záleží mimo jiné na charakteru a velikosti žlučových kamenů. Pokud se jedná dle UZV o tzv. sludge - bláto, nebo mnohačetnou drobnou lithiázu, pravděpodobnost vycestování menšího kamenu je větší než při solitární či velkokamenné lithiáze. Dalšími faktory je např. struktura extrahepatálních žlučových cest, šíře a struktura pankreatického vývodu, průchodnost či stenoza Vaterské papily - místo společného vyýstění pankreatických a žlučových cest ve dvanácterníku. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že komplilkovaný zánět slinivky může být smrtelným onemocněním. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: