Žlučníkové kamínky

Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit. Je mi 40 let, mám zjištěné kamínky do velikosti 4 mm ve žlučníku, činí mi značné potíže, tlak žaludku, trávicí potíže, nevolnost, bolest zad atd. Pan doktor mi dal na rozpuštění kamínku Ursosan, ale mám po něm průjem, zkoušela jsem i Rowachol, ale také mi nedělá dobře, teď zkouším ještě jiný lék, jsem spíš pro rozpuštění, ikdyž se budou tvořit nejspíš dál. Další variantou je odstranění žlučníku, nebojím se operace, spíš života bez žlučníku, slyšela jsem, že po vyjmutí žlučníku sice trávení probíhá dál, ale střeva jsou ohrožena rakovinou častěji než u lidí se žlučníkem. Kdyby tedy nebylo jiné řešení a musela by jsem podstoupit odstranění žlučníku, jak mohu ochránit střeva. Děda 94 let a babička 85 let mají karcinom tlustého střeva, ale žlučník i jiné orgány mají v pořádku. Děkuji za odpověd´ a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mechanické dráždění sliznice žlučníku kamínky může být příčinou rakoviny žlučníku. Žádná seriózní odborná studie dokládající přímou a jednoznačnou souvislost rakoviny tlustého střeva s odnětím žlučníku mi není známa.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

  

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: