Žlučníkové záchváty, zvýšené jaterní testy

Dobrý den, už 3 měsíce mě trápí žlučníkové záchváty. Na sonu byl zjištěn nějaký sediment ve žlučníku a naplánovaná operace. Na předoperačním vyšetření mi byli zjištěny zvýšené jaterní testy a internista operaci zakázal. Tvrdí, že operace není důležitá a že pokud se výlečí játra obtíže mě přejdou. Je to možné ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo. Pokud je to opravdu tak, jak to píšete, je to minimálně podivné. Pokud na Vás internista neshledal žádné jiné vážnější onemocnění, které by mohlo být oprávněným rizikem celkové anestezie, která je potřeba k operaci, je opak pravdou. Operace žlučníku v případě pozitivního nálezu by měla naopak pomoci jaterní testy minimalizovat a zamezit dalším nežádoucím žlučníkovým záchvatům. Je to obvykle první krok k normalizaci stavu, jakkoliv mohou následovat další, aby se jaterní funkce opět upravili. Většinou právě stačí samotná operace. Nemohu takto na dálku a virtuálně hodnotit Váš celkový zdravotní stav. Máte-li však pochybnosti, máte jistě nárok na druhý názor, ať už Vám ho udělá Váš praktický lékař anebo jiný internista. Eventuálně se můžete poradit rovněž s indikujícím chirurgem, který Vám operaci doporučil. Hezký večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: