Žlučové kameny

Dobrý den, prosím o dobrou radu. Před 2 lety mně byl zjištěn na sonu ve žlučníku písek a nyní 2 kamínky do 5mm. Je mi 73 let a mám různé zdravotní problémy 5 let, od doby kdy jsem přišla o zbytečně o manžela vinou léčby, v nemocnici, kde jsme jako nezdravotní pracovníci pracovali a to velmí otřáslo mou důvěru v lékaře až na pár výjimek.Nebylo to ve VFN, kde jsem také před mnoha lety pracovala a shodou okolností i pro IV.int., kterou jsem měla nejvíce oblíbenou a také dobré zkušenosti, co se týkalo zdraví a péče. Po roce jsem musela přistoupit na užívání antidepresiva, které užívám dosud. Kamínky ve žlučníku mně prozatím nedělají potíže, někdy /když o nich už vím/ si uvědomuji pocit vpravo pod žebry a kolem žaludku. O dietu se snažím až teď. Mám odstraněnou dělohu na základě pozitivního nálezu před 8 lety.Můj nízký tlak se tím, co jsem zažila, změnil na léčený vysoký tlak a zhoršily se mně před lety operované křečové žíly i následkem zhoršení plochých nohou. To je snad to nejdůležitější pro informaci o zdravotním stavu. Setkala jsem se s názorem, že bych si měla kamínky nechat odstranit, aby nedošlo k uzávěru žlučovodu a problém se slinivkou a to pokud možno laparoskopicky. U lékaře jsem kvůli tomu nebyla, bylo to zjištěno náhodou při pravidelné kontrole na onkologii a gynekologii. V dubnu půjdu na půlroční kontrolu po fixaci pravé ledniny v r.1989, tak teprve tam se k problému s žlučníkovými kamínky dostanu. Jaký je Váš názor, pane doktore a jaké je Vaše stanovisko, co se týká odstranit zatím klidové kameny ve žlučníku a nebo ne, když nemám dosud žádné potíže. Nebo je jiná možnost třeba rozpuštění kamínků i když jen někdy?Mnohokrát Vám, pane doktore děkuji, protože tou životní smůlou jsem zůstala sama a musím si dát pozor na zdraví víc než když jsme byli s manželem dva. Děkuji také za pochopení. Přeji Vám dobré zdraví! Hana

Odpověď odborníka:

Vážená paní Hano, neléčená cholecystolitiáza patří mezi tzv. prekancerózy, tj. stavy, kdy může dojít ke vzniku zhoubného nádoru, v tomto případě k rakovině stěny žlučníku. Do jisté míry lze složení žluče ovlivnit speciálními léky, některé kamínky se dají rozdrtit mimotělní rázovou vlnou (ESWL), ale nejspolehlivějším způsobem prevence rakoviny stěny žlučníku je jeho chirurgické odstranění. Naštěstí, žlučník není orgánem životně nezbytným, a jeho odstranění neohrožuje člověka na životě - na rozdíl od např. akutního zánětu žlučovodů nebo slinivky při ucpání společného žlučovodu zaklíněným kamínkem. Pokud Vám celkový zdravotní stav umožňuje podstoupit břišní operaci nebo laparoskopický výkon v celkové anestézii, doporučuji Vám domluvit se s chirurgem na indikaci a termínu cholecystektomie (=odstranění žlučníku). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: