Změna

Dobrý den, můj gynekolog mi změnil antikoncepci na Mercilon. Když jsem si přečetla časté nežádoucí účinky tak se tam uvádí zvýšení tělesné hmotnosti, bolest hlavy a změny nálad. Hlavně tedy z těchto nežádoucích účinků mám obavy a to z toho důvodu, že s migrénami jsem se léčila a nechtěla bych, aby se mi vrátily. A nárust hmotnosti to je další věc, protože jsem teď díky dobré úpravě jídelníčků a pohybu shodila několik kilo a tak bych nechtěla, aby se mi díky antikoncepci vrátila. A proto bych se chtěla zeptat, zda jsou mé obavy liché popřípadě, co byste mi doporučila. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při zdravém životním stylu tabletky hormonální antikoncepce hmotnost neovlivní, resp. váha se může díky užívání antikoncepce zvýšit o cca 0,5 kg, což prakticky na sobě nijak nepoznáte. Při změně přípravku se již tento efekt neuplatní. Není ani příliš pravděpodobné, že se změnou přípravku se u Vás objeví příznaky migrény. Pokud Vám předchozí přípravek hormonální antikoncepce vyhovoval, můžete se domluvit se svým gynekologem a zůstat u jeho užívání.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: