Změna medikace

Dobrý den,prodělal jsem 2 krát trombozu dolní končetiny byl mi nasazen warfarin 3mg který jsem užíval asi 5 let a to půl tablety denně a jeden den jsem vynechával hodnota INR se pohybovala v rozmezí 2,5-3 což bylo v pořádku jenže poslední rok se tato hodnota začla pohybovat od 2,8-4,5 a nemohla se ustálit.Nyní mi pan doktor předepsal trobex chci se zeptat zda jsem dostatečně chráněn proti tromboze,infarktu,mozkové mrtvici a zda tento lék je lepší než warfarin který má spoustu vedlejších učinků. Děkuji za odpově

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je těžké z toho, co jste napsat, udělat jednoduchý závěr.. Po dvou trombozách, které nebyly vyvolány žádným provokujícím momentem (např. úraz, operace...), necháváme většinou paicenty na dlouhodobém až doživotním ředění krve (warfarinem). Ale pokud to byly dvě trombozy vyvolané operací, tak bych vám vesele warfarin vysadila. Při úpravách warfarinu dle INR by mě mnoho nevadilo, když by hodnota občas vyskočila k 4,00. Trombex chrání proti infarktu i proti mozkové mrtvici. částečně chrání i proti tromboze, ale není tak účinný v prevenci trombozy jako warfarin. Ale má o hodně méně problémů než warfarin (nemusí se kontrolovat INR, nemusí se držet žádná dieta, nemá tolik interakcí s léky (antibiotika, léky na bolesti) jako warfarin. Přeji pěkný den s pozdravem ¨¨ MUDr. Veronika Kaššovicová

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: