Změna osobnosti

Dobrý den, již pár let trpím poruchami nálad, pravidelně se střídalo lepší období s horším. Ale vždy jsem se z toho dokázal tzv. vykecat. Měl jsem jasně srovnané názory, věděl jsem co chci, bavilo různé akce s kamarády, šel mi psaný projev (texty pro kapelu, blog) a stále jsem dokázal vymýšlet různé \'\'\'hovadiny\'\', všímat si a vnímat okolí, dělat si z lidí legraci. Ale cca před rokem jsem se začal měnit a stále víc jsem cítil, že to nejsem já. Vyvrcholilo to na jaře tohoto roku. Ztratil jsem úplně emoce – a přijde mi že i přirozené fyzické procítění jako těšení se, láska, únava po určitém výkonu, ale např. i když jdu na pivo, není to přirozené jako dřív, kdy se člověk cítí odblokovaný a v pohodě a pokecá si o všem. Prostě to uvnitř necítím. Spolu s tím se cítím prázdný, nic mě nenapadá, mám dost špatnou paměť a spánek, nedokážu emotivně prezentovat svůj názor, protože \'\'žádný nemám\'\', nic mě nebaví a nevím, co je pro mě přirozené. Necítím se mezi lidmi a i při normální komunikaci musím stále přemýšlet, že to nejsem já a není to jako dřív, ale opravdu se tak chovám, není to výmysl. Také jsem cítil určitý tlak v hlavě, úzkost a občas rozostřené vidění a třes rukou. Proto jsem si zašel na neurologii, kde mi udělali rezonanci a ct mozku a také oční vyšetření, vše v pořádku. Psychiatr mi řekl, že to jsou deprese a předepsal Apo-Moclob 300, který po třech týdnech zvýšil na tři tablety denně, ale zdá se mi že tento stimulant sám o sobě úplně nepomáhá. Třes, tlak v hlavě, \'\'chcíplost\'\' je pryč, ale stále není moc náznáků, že by mi měl vrátit osobnost. Dále mi doporučil brát Pirabene 1200 a Tabokan 40. Ty mi docela pomáhají. Proto Vás prosím o Váš názor, protože na další kontrolu jdu až koncem září. doplnění: Po měsíci jsem Apo-moclob na necelý týden vysadil a bral dál pouze Tabokan a Pirabene, po třech dnech od užití poslední tablety AM se stav dost zlepšil, i když to stále nejsem úplně já (chápu, že je na to brzy). Dnes jsem ho začal opět brát a stavy po užití jsou opět takové divné. Nevím jestli jsou to vedlejší účinky AM, protože tak jsem se cítil prakticky každý den, když jsme ho bral pravidelně nebo bych ho měl radši úplně vysadit a pokračovat pouze s Pirobene a Tabokan. To jsem se cítil lépe

Odpověď odborníka:

Z Vašeho popisu by se dalo usuzovat na odeznívající hlubší depresi , moclobemid můžete zkusit snížit na nižší denní dávku, pokud se cítíte lépe. Tebokan a Pirabene bych doporučila doužívat a vysadit. Zkuste si najít psychologa nebo psychoterapeuta v blízkosti Vašeho bydliště, protože dobře zvolená psychoterapie by Vám mohla hodně pomoci.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x