Zmensenie krcnych mandli

Dobry den,synovi(4 rocny) diagnostikovali zvacsenu nosnu mandlu a takisto velke krcne mandle. Dna 15.03.2016 mu v narkoze odstranili nosnu mandlu uz ju mal rizikovo zvacsenu a do praveho ucha rurku lebo horsie na neho pocul. Zmensenie krcnych mandli som odmietla lebo nikdy nemal anginu a myslim si, ze sa krcne mandle zvacsili hlavne kvoli tej velkej nosnej mandli, od malicka mal krcne mandle vacsie a problemy sa ukazali az ked sa rapidne zvacsila nosna mandla. Je moznost, ze sa krcne mandle teraz po odstraneni velkej nosnej mandle samovolne zmensia alebo budu i tie tvorit prekazku v dychani a nakoniec bude i tie treba zmensit. Syn mal uz spankove Apnoe a dychal len ustami i cez den. dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Za prvé jedna poznámka: zmenšení krčních mandlí se provádí za účelem zvětšení prostoru v hrdle, mandle se tedy pouze zmenší po oblouky, neodstraní se celé, čili jejich tkáň jako taková zůstává na místě, aby plnila dále své základní funkce. S angínami to nemá nic společného (pokud by Váš syn měl angíny, pak by mandle musely ven celé). Po odstranění nosní mandle často dochází ke snížení výskytu infektů horních cest dýchacích, což může mít za následek mírné zmenšení krčních mandlí. Osobně se ale domnívám, že pokud jsou krční mandle tak velké, že Váš syn měl i apnoické pauzy, pravděpodobně potíže s dýcháním neustanou.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: