Změny na děložním čípku cin iii a

Dobrý den, minulý rok, leden 2014 mi byly poprvé diagnostikované změny na děložním čípku LSIL, lékařem navrženo pozorování a další kontrola za půl roku. V červnu téhož roku obdobný nález beze změn. Dnes po dalších 6 měsícíh již CIN III a. Odebrány další stěry k typizaci HPV, lékař mi řekl, že můj stav se již lepšit nebude, spíše horšit. Navrhl mi, že buď můžeme ještě další půl rok vyčkat jak se to bude dál vyvíjet nebo přistoupit ke konizaci. Jsem bezdětná 25 let, partner 3 roky. Z profesního hlediska mi však doporučil otěhotnět, ještě před samotnou konizací. Prý budu mít již takto s otěhotněním problémy (srůsty na pravé straně, děloha zakloněná dozadu), což prý celé věci nepřidává. Těhotenství po konizaci by vzhledem k výše uvedenému nemuselo vždy dopadnout dobře. Mohla bych Vás požádat o názor? Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, problém není s těhotenstvím ale se snahou otěhotnět pojďme na to z druhé strany....vy sama chcete nyní dítě? máte partnera od kterého chcete dítě?a další otázky..práce, mater zabezpečení ap .....svým pacientkám neradím, kdy mají mít dítě. co se týče sledování čípku--žádnou chybu nepopisujete, konizaci bych indikoval asi nyní, ale ani 6 měs posečkat není chybou... konisace se dnes dělá leetz či loop kauterem, elektrickou kličkou se odebere pouze neaktivní část čípku na další histologické vyšetření. srůsty v cerv kanále jsou popisovány jako možná komplikace ale nepamatuji se že bych je někdy po této metodě viděl.. srůsty v břiše dělají spíše bolest. tubární faktor sterility ( odborný výraz kdy vejcovody nejsou průchozí) je spíše spojen s infekcemi než se srůsty... a těch pacientek co již otěhotněly s dělohou zakloněnou dozadu??? kvanta, někteří autoři tvrdí že až 20 % žen má tuto varietu. čili vyřešte čípek a těhotněte tehdy kdy budete chtít.

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: