Změny na krční páteři a bolesti hlavy

Dobrý den. Při vyšetření na MR mozku,bylo mimo jiné ve zprávě - v etaži C3/4 osteochondrosa s osteofyty v pravo. V etaži C4/5 drobný dorzální posun ploténky s pravostrannou převahou omezující ventrální arachnoidální prostor. Mícha bez komprese. Vyšetření na MR jsem absolvovala kvůli rotroušené sklerose. Zajímalo by mne jestli tyto změny na krční páteři mají vliv na mé časté bolesti hlavy. Je mi 56 let a pracuji jako uklizečka. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, teoreticky by nález mohl mít na bolesti hlavy vliv, ale těžko říci, jestli sám o sobě. Osteochondróza a osteofyty jsou obvykle bez vlivu na klinický stav, tj. obvykle jsou jen přítomny a nejsou nijak cítit. Drobný posun ploténky by mohl mít vliv, pokud by způsobovoval útlak příslušných nervů (??). Nepřímo by na změnu postavení krční páteře mohly reagovat krční svaly a svaly zátylku kontrakcí, případně zatuhnutím, což už by bolet mohlo, ale také nemuselo.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: