Změny na páteři

Dobrý den, pane doktore, své problémy jsem již jednou popisovala a děkuji za odpověď, teď bych spíš ráda věděla, na co se mám připravit do budoucna, zda-li budu nějak omezena, nucena slevit v nějakých pohybových aktivitách, užívat pravidelně léky.... Momentálně chodím na kapačky, jelikož léky proti bolesti nezabíraly a já nebyla schopna bolestí se ani posadit a chvíli usedět. Zajímá mě, zdali se nález, který byl zjištěn z RTG snímků, může vlivem mého zaměstnání zhoršovat - pracuji u balíkové přepážky, kde denně zápasím s balíky o váze 30 kg, popř. jak rychle a je-li nějaký způsob léčby? Odstraňují se výrustky operativně ? Ještě před rokem byla zjištěna pouze skolioza bez ostatních problémů. RTG snímek: Dexkonvexní vybočení dolní Th páteře, lehké sinkonvexní vybočení dolní L páteře, drobné ventolat. osteofyty při spondylose 1. stupně v dolní polovině Th páteře, na L páteři jen minimální okrajová přihrocení a počínající spondylofyty.. Souměrné SI klouby, přiměřené šíře, s nepatrným přihrocením kaudálně, bez patol. ložiskových změn v okolí. Děkuji za strávený čas...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, degenerativní postižení páteře samozřejmě při asymetrické zátěži progreduje rychleji, obecně se však nedá stanovit ´´bude-li pacient dělat to a to, nastanou takové degenerativní změny...´´, jedná se o nesmírně individuelní věc a asymetrická fyzická zátěž je pouze jedním z mnoha faktorů. Výrůstky se operativně odstraňují pouze v případě, že tlačí na nervové struktury v páteřním kanále, typicky u starších pacientů. Nejlepší prevence je pravidelná fyzická aktivita (takže slevit v aktivitách jistě nemusíte) a cvičení dle doporučení fyzioterapeuta.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
krčni páteř | Od: SOFIE | 23.11.2015 00:51
Pane doktore prosím o radu výrazné vyklenutí C pateře,při poloze v leže mám nepříjemný pocit, že se dusím a probouzím se pří gastro přes prsty vyšetřeni nešlo až nakonec v sedě.Prosím kam se mám s timto a na koho se mám prosím obrátit. Zdravím Vás a děkuji za radu.
reagovat
re:krčni páteř | Od: uLékaře.cz | 23.11.2015 09:21
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: