Změny po vysazení antikoncepce

Dobrý den paní doktorko, před 5 měsíci jsem po 13 letech užívání vysadila hormonální antikoncepci. Menstruace se u mě od té doby dostavuje docela pravidelně, nepociťovala jsem prakticky žádné změny....až tento měsíc: hrozně se mi zhoršila kvalita pleti (akné a drobné pupínky na hranici vlasů a na zádech), zvýšeně se potím, potrápil mě nesvědivý tvarohovitě bílý výtok (který zmizel po léčbě borax.globulemi)...ale hlavně mě tak od 12.dne cyklu (dnes je cca 25.den) stále bolí podbřišek (bolest ubrala na intenzitě, ale stále trvá),občas mě jakoby píchne v tříslech+mám pocit,že jsem úplně nafouklá...Lze toto všechno přisuzovat hormonálním změnám v těle? je to "normální"? (Pozn. Jelikož bychom rádi s maželem miminko, dělala jsem si ovulační testy, ale zatím u mě k ovulaci bohužel nedochází, tudíž myslím, že bolesti břicha nemohly bý způsobeny ovulací.) Ke svému gynekologovi jsem objednaná na preventivní prohlídku cca za 3 týdny-mám se raději přeobjednat na dříve nebo to tak stačí? Předem velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kontrola u gynekologa jistě stačí za 3 týdny, nejedná se o žádné nebezpečné potíže. Některé přípravky hormonální antikoncepce zlepšují vzhled pleti, zamezují nadměrné tvorbě pupínků, po vysazení antikoncepce se obvykle pleť vrací do původního stavu. Pocit nafouklosti a tlaku v podbřišku se může objevit i v počátku gravidity. Ovulace mohla proběhnout, i když jste ji na testu nezaznamenala.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: