Zmizí projevy crohnovy nemoci po odstranění postižených částí tlustého střeva?

Dobrý den, poslední dotaz, když mám jako pacient s Crohnovou chorobou všechny ty přidružené problémy, záněty očí, bolesti kloubů, kožní obtíže atd, (pochopil jsem že tyto věci způsobuje právě ten zánět střeva) tak kdyby mi odstranili všechny postižené části, tyto přidružené problémy by ustaly? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Protože není známa příčina Crohnovy choroby nemůže být odpověď jednoznačná. Je předpoklad, že se jedná o autoimunní onemocnění a toto autoimunní onemocnění se může samostatně objevovat podobnými projevy i v ostatních orgánech, konkretně duhovka nebo klouby. Je snaha operaci co nehvíce oddálit. Léčit bez operace, medikací. Chirurgové se zajímají převážně o komplikaci Crohna, tedy léčení zúžení dolní části tenkého střeva, vyjímečně se jedná o neprůchodnost, nebo léčení vzniklých píštělí. Jen zcela okrajově se zabývají souvislostmii se změnami v oblasti kloubů nebo očí. Nález na břiše sám se ne vždy hojí po odstranění postižené části definitivně, střevní změny se mohou objevit později i v jiných úsecích střeva. Pacienti, kteří prošli resekcí střeva pro Crohnovu chorobu,které znám, ale měli vesměs trvalé a dobré výsledky. Z literatury lze odvodit, že po odstranění existujícího ložiska dochází ke zmírnění ostatních změn. Zcela odstranění nepředpokládám, protože i změny na tenkém střevě jsou jen výrazem změn, které probíhají celkově v organismu. Vlastní zkušenosti ale o souvislostech střevní Crohn, oči a klouby nemám. Chirurgové tyto souvislosti příliš nesledují, starostí je operace a břicho a zhojení operovaného pacienta.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: