Značné omezení chuti a čichu

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na jednu dost nemilou věc. Začnu však od začátku. Je to asi měsíc, kdy jsme byli na zábavě a dal jsem si pár studenejch piv. Všechno v pořádku až do druhého dne. Už jsem cítil, že mě škrábe v krku a začíná rýma. A bylo to tady. Už jenom to, že jsem nikdy plně při nachlazení naztratil úplně čich, jen chuť a to občas mě překvapilo. Tentokrát to přišlo obojí. Vyléčil jsem nachlazení i rýmu, dokonce hned potom přišel mořský vzduch, ale chuť a čich nikde. Cítím chuť i vůně pouze, když jsou hodně intenzivní (takové ty chuťové špičky). Ale pokud si vezmu rohlík a tak, necítím nic. Ani nosem ani na jazyku. Pochopitelně se toho chci zbavit, jenom nevím jak, čím a jestli to vůbec je možné. Poradíte mi jak to vyléčit? Přece mi to nemůže zabít obyčejné nachlazení? Děkuji Vám Miloš V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obyčejné nachlazení způsobené virovou infekcí může poškodit buňky čichového epitelu ve stropě nosní dutiny a způsobit tím zhoršení či ztrátu čichu. Čich je nezbytným vjemem i pro chuť, proto máte pocit, že vám ani nic nechutná. Někdy bývá příčinou ztráty čichu i chronická rýma, tu jste však dle svých slov vyléčil. Bude vhodné specializované ORL vyšetření čichu, k ORL lékaři by vás měl doporučit váš praktik.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: